Pierogi z jagodami – słodka rozpusta
W przygotowaniu pierogów ważne jest przede wszystkim odpowiednio cienkie ciasto, które jednak zachowa sprężystość, dzięki czemu pierogowy nie rozpadną się i cenny farsz z jagód nie wypłynie do garnka. Jeśli jednak podczas przyrządzania ciasta na pierogi z jagodami będziemy się ściśle trzymać wytycznych, nasze smaczne i letnie danie idealnie zasmakuje wszystkim domownikom.
Pierogi z jagodami to smakołyk każdego dziecka i każdego dorosłego łasucha. Ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale jest możliwe do wykonania nawet przez początkującego kucharza!
Pierogi z truskawką i śmietaną
Słodkie pierogi z truskawkami dla wielu stanowią wspomnienie dzieciństwa, rodzinnych spotkań i wspólnych godzin spędzonych w kuchni. Warto przygotować je z własnymi pociechami, którym wycinanie szklaneczką kółek z ciasta może dostarczyć równie wiele radości, co późniejsze zajadanie się pierogami z truskawkami.
Choć przepis ten można wykonać przez cały rok, korzystając z mrożonych owoców, dobrze przynajmniej raz wykorzystać sezon na truskawki, aby w rodzinnym gronie ulepić trochę tych smakołyków o znajomym kształcie. Nigdy nie jest za późno, aby spróbować zrobić swoje pierwsze pierogi!
Pierogi z serem
Pierogi nie mogą się znudzić. Do wyboru masz mnóstwo wersji. Tym razem pierogi na słodko, wypełnione po brzegi nadzieniem serowym. Miękkie, elastyczne ciasto, a do tego słodki farsz z waniliową nutą.